next generation
hét podium voor jong talent

Next Generation richt zich op jonge liedkunstenaars van over de hele wereld. Onder die noemer scharen we de Masterclass, het Young Artist Platform én internationale samenwerkingen gericht op uitwisseling en het bieden van podiumervaring bij collegafestivals.

het lied in de toekomst

De liedkunst levend houden, doorgeven aan een nieuwe generatie musici én publiek en bijdragen aan vernieuwing, dat is de grondgedachte waarop Internationaal Lied Festival Zeist is gebouwd. Talentontwikkeling is dan ook een van de pijlers onder het festival en er onlosmakelijk mee verbonden. Om dat waar te maken biedt het een kleurrijk palet aan activiteiten aan jonge, (pre)professionele zangers en pianisten, die klaar staan om de sprong naar een groter publiek te maken.

international masterclass voor liedduo's

Al sinds het eerste festival worden jaarlijks zes liedduo’s na een selectieperiode toegelaten tot onze intensieve, zevendaagse masterclass. De visie van bas-bariton Robert Holl op het ontwikkelen van artistieke zeggingskracht staat centraal. Dat houdt in: met doorleefde kennis van de muziek, maar ook van poëzie, literatuur en cultuurgeschiedenis de muzikaliteit van de jonge artiesten verdiepen en versterken; een kunstzinnige vriendschap opbouwen zoals die door Schubert en zijn vrienden werd geleefd en gevierd.

Het publiek heeft in deze week dan ook  een belangrijke rol: tijdens de openbare masterclass dragen zij door hun belangstelling en aandacht bij aan de ontwikkeling van de studenten.

In de besloten sessies kunnen de studenten werken aan hun performance en het verdiepen van hun begrip van taal, poëzie en cultuurgeschiedenis. Het logeren bij gastgezinnen, het samen optrekken, de informele ambiance, de groene omgeving van Zeist én het Presentatierecital op de tweede zaterdag van het festival dragen allemaal bij aan het resultaat dat de deelnemers hun leven lang bijblijft.

Some Thoughts on the Heart of Art Song

Bekijk de online masterclass Some Thoughts on the Heart of Art Song, door Elly Ameling.

young artist platform

In 2021 introduceerde het festival een nieuw element: het Young Artist Platform. Een auditie waarin zes jonge, getalenteerde duo’s uit binnen- en buitenland meedingen naar twee engagementsprijzen. Musici die opvielen – bijvoorbeeld tijdens onze masterclass of op een van de andere festivals of concoursen in Europa waar wij mee samen werken – worden uitgenodigd om een zo oorspronkelijk mogelijk programma rondom een nieuw gecomponeerd opdrachtwerk te presenteren voor een internationale jury. Het duo dat de jury het meest aanspreekt, wordt uitgenodigd voor een recital in een van de volgende edities van Internationaal Lied Festival Zeist én Oxford Lieder Festival. Het is ons streven om de komende jaren de mogelijkheden voor optredens van deze uitmuntende duo’s te vergroten om hen een springplank te bieden naar de grote podia. Dit jaar vond het Young Artist Platform plaats op vrijdag 12 mei.

2021

Tijdens de eerste editie van het Young Artist Platform in 2021 werden twee winnende duo’s aangewezen:

  • bariton Vincent Kusters & pianist Charlie Bo Meijering. In oktober 2022 waren zij te beluisteren in Oxford en op 20 mei keren zij terug naar Zeist tijdens het winnaarsrecital New Roads.
  • sopraan Karola Pavone & pianist Boris Radulović. Zij traden op tijdens het Winnaarsrecital op zaterdag 21 mei 2022 en zijn uitgenodigd voor het Oxford Lieder Festival in 2023.

De opdrachtcompositie waarvan zij de wereldpremière verzorgden was EldoradoEldorado van Hanna Kulenty.

2022

Sopraan Yue Wang en pianist Sara Pavlovic wonnen de tweede editie van het Young Artist Platform in 2022. Zij zullen te horen zijn tijdens het Internationaal Lied Festival Zeist en het Oxford Lieder Festival in 2024.

De opdrachtcompositie waarvan zij de wereldpremière verzorgden was Auf Flügeln des Gesanges van Meriç Artaç.

Twee jonge vrouwen die naast elkaar zitten en een bos bloemen vasthouden.

2023

Op vrijdag 12 mei dongen opnieuw zes jonge, veelbelovende liedduo’s mee naar de Young Artist Platform Prijs. Voor deze editie componeerde Componist des Vaderlands Martin Fondse een nieuw lied op het thema Wanderlust dat tijdens deze spannende auditie zijn wereldpremière beleeft. 

Martin Fondse zegt zelf over zijn compositie Sensation op een tekst van Arthur Rimbaud: ‘Rimbaud nodigt ons uit deel te nemen aan een reis vol avontuur. Zoals zijn woorden ons uitnodigen om te zwerven en te dwalen, zo nodigt mijn compositie uit ons te laten meevoeren op een muzikale reis en je te laten meenemen naar de uiteinden van muzikale stijlen. Zwervend door het muzikale materiaal kent iedere uitvoering zijn eigen verloop en bestemming.’

Bariton Tomas Kildišius en pianist Ani Ter-Martirosyan wonnen de derde editie van het Young Artist Platform in 2023. In 2022 namen zij nog deel aan onze masterclass en vielen toen al op. Tijdens een volgende editie van het Internationaal Lied Festival Zeist en het Oxford Lieder Festival zullen zij te horen zijn.

Sopraan Jessica Harper en pianist Anna Alvizou kregen een eervolle vermelding voor hun interpretatie van het verplichte werk Sensation van Componist des Vaderlands Martin Fondse.