Sterne aus des Himmels Pforten

Tijdens dit bijzondere concert hoort u meerstemmige liederen waaraan gedichten van Gellert, Goethe en Novalis ten grondslag liggen. Begonnen wordt met het Ave Verum Corpus, dat met recht een van Mozarts bekendste en misschien wel meest geliefde werken is. Daarna voert het programma voor de pauze u langs meerstemmige vocale werken van Haydn, de Gellert-liederen van Beethoven en twee composities van de minder bekende componist en organist Woldemar Voullaire. De laatste groeide op in de Zeister Broedergemeente en heeft wellicht het orgel in de zaal zelf nog bespeeld.

 

Na de pauze worden liederen van Schubert ten gehore gebracht. Deze liederen, die hij componeerde op teksten van Novalis, kunnen tot zijn meesterwerken worden gerekend. Ook deze werken mogen niet ontbreken in dit recital: Novalis behoorde tot de Hernhutters. Diens vader schijnt zelfs, na het horen van een van de liederen tijdens een kerkdienst, uit ontroering naar de naam van de dichter te hebben gevraagd. Hij kreeg ten antwoord: ‘Uw zoon!’

 

Musici

Caroline Jestaedt, sopraan

Rosina Fabius, mezzosopraan

Jan Petryka, tenor

Robert Holl, bas

Roger Braun, piano

Niels Fischer, orgel

 

Aanvang

20.15 uur

 

Toegangsprijs en kaartverkoop

Ticket normaal € 32,-

Ticket voor Vrienden € 29,-

Ticket < 30 jaar € 10,-

 

De normale tickets kunt u online en aan de zaal verkrijgen.

 

Kaarten voor leden van de Vriendenstichting en jongeren tot 30 jaar zijn uitsluitend verkrijgbaar aan de zaal (lidmaatschap en leeftijd worden gecontroleerd).

 

Locatie

Kerk Evangelische Broedergemeente, Zusterplein 12, 3703 CB  Zeist.

 

Sterne aus des Himmels Pforten

Mozart -  Haydn - Beethoven - Voullaire - Schubert

 

 

Het Internationaal Lied Festival Zeist is jaarlijks te gast in de Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente in Zeist. Dit jaar viert de zaal haar 250-jarig jubileum. Ter ere daarvan staat op donderdag 6 september de befaamde Nederlandse bas-bariton Robert Holl met een ensemble van jonge zangers op het podium. Het programma dat hij samenstelde sluit naadloos aan bij de locatie en het jubileum.

 

 

Programma

 

Wolfgang Amadeus Mozart

Ave Verum Corpus

 

Joseph Haydn

Abendlied zu Gott (Gellert)

Vom Tode (Betrachtung des Todes (Gellert)

Der Greis (Gleim)

 

Ludwig van Beethoven

Op.48 Sechs Lieder von Gellert

1. Bitten

2. Die Liebe des Nächsten

3. Vom Tode

4. Die Ehre Gottes aus der Natur

5. Gottes Macht und Vorsehung

6. Bußlied

 

Woldemar Voullaire

Der Herr ist mein Hirt

Wenn die Gefangenen Zions

 

- Pauze -

 

Franz Schubert

An die Sonne   D 439 (J.P.Uz)

 

Lieder von Novalis

 

Marie  D 658

 

Hymne I  D 659

Hymne II  D 660

Hymne III  D 661

Hymne IV  D 662

Nachthymne  D 687

 

 Gebet  D 815 (Fouqué)

 

 

 

 

 

In de voetsporen van …

 

 

Voorafgaand aan het recital heeft u de mogelijkheid in de voetsporen te treden van Novalis en Voullaire, beiden hernhutters. Een rondleiding biedt u de unieke kans een inkijkje te krijgen in de geschiedenis van deze bijzondere locatie. Dichterbij de inspiratiebron van de muziek van die avond kunt u niet komen.

 

Rondleiding

Het Broeder- en Zusterplein, met hun markante bebouwing, zijn voor Zeist van grote cultuurhistorische waarde en bepalen het aangezicht van het Slot. U bezoekt delen van de complexen die normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk zijn, zoals de Kleine Kerkzaal. In deze zaal hangt de oorspronkelijke versie van het schilderij De Eerstelingen uit 1747 van Johann Valentin Haidt. Het werk behoort tot het culturele erfgoed van de Broedergemeente. De rondleiding voert u verder naar de oude Godsakker, oftewel begraafplaats, en eindigt in het Hernhutter Huis. Dit intieme museum geeft een beeld van de rijke ontstaansgeschiedenis van de Broedergemeente vanaf 1457, die voor velen onbekend is.

 

Aanmelden

Toegang is gratis. Deelname uitsluitend na aanmelding en op vertoon van uw concertkaartje. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen aan info@ilfz.nl

 

Locatie: Grote Kerkzaal, Zusterplein 12, 3703 CB Zeist

Tijd: 16.00 - ± 17.30 uur

Toegang: Gratis, uitsluitend na aanmelding per mail aan info@ilfz.nl

 

Dineren in Grand Café Figi

Na de rondleiding kunt u de tijd tot aan het concert aangenaam vertoeven in Hotel Theater Figi. Voor slechts € 29,- per persoon geniet u van een Rondje Figi: vier kleine gerechten à la carte. Bestaande uit twee kleine voorgerechten, een hoofdgerecht en een dessert. U wordt ontvangen met een welkomstdrankje (bier/wijn/fris). Reserveer uw tafel rechtstreeks bij Figi: 030-6927400

 

 

 

Op de hoogte blijven van al het festivalnieuws?

Als eerste weten wanneer het programma bekend is of de kaartverkoop start? Meldt u dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte en mist u niets!

©