Sterne aus des Himmels Pforten

Tijdens dit bijzondere concert hoort u meerstemmige liederen waaraan gedichten van Gellert, Goethe en Novalis ten grondslag liggen. Begonnen wordt met het Ave Verum Corpus, dat met recht een van Mozarts bekendste en misschien wel meest geliefde werken is. Daarna voert het programma voor de pauze u langs meerstemmige vocale werken van Haydn, de Gellert-liederen van Beethoven en twee composities van de minder bekende componist en organist Woldemar Voullaire. De laatste groeide op in de Zeister Broedergemeente en heeft wellicht het orgel in de zaal zelf nog bespeeld.

 

Na de pauze worden liederen van Schubert ten gehore gebracht. Deze liederen, die hij componeerde op teksten van Novalis, kunnen tot zijn meesterwerken worden gerekend. Ook deze werken mogen niet ontbreken in dit recital: Novalis behoorde tot de Hernhutters. Diens vader schijnt zelfs, na het horen van een van de liederen tijdens een kerkdienst, uit ontroering naar de naam van de dichter te hebben gevraagd. Hij kreeg ten antwoord: ‘Uw zoon!’

 

Musici

Caroline Jestaedt, sopraan

Rosina Fabius, mezzosopraan

Jan Petryka, tenor

Robert Holl, bas

Roger Braun, piano

Niels Fischer, orgel

 

Sterne aus des Himmels Pforten

Robert Holl en ensemble

 

 

Het Internationaal Lied Festival Zeist is jaarlijks te gast in de Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente in Zeist. Dit jaar viert de zaal haar 250-jarig jubileum. Ter ere daarvan staat op donderdag 6 september de befaamde Nederlandse bas-bariton Robert Holl met een ensemble van jonge zangers op het podium. Het programma dat hij samenstelde sluit naadloos aan bij de locatie en het jubileum.

 

 

Programma

 

Wolfgang Amadeus Mozart

Ave Verum Corpus

 

Joseph Haydn

Abendlied zu Gott (Gellert)

Vom Tode (Betrachtung des Todes (Gellert)

Der Greis (Gleim)

 

Ludwig van Beethoven

Op.48 Sechs Lieder von Gellert

1. Bitten

2. Die Liebe des Nächsten

3. Vom Tode

4. Die Ehre Gottes aus der Natur

5. Gottes Macht und Vorsehung

6. Bußlied

 

Woldemar Voullaire

Der Herr ist mein Hirt

Wenn die Gefangenen Zions

 

- Pauze -

 

Franz Schubert

An die Sonne   D 439 (J.P.Uz)

 

Lieder von Novalis

 

Marie  D 658

 

Hymne I  D 659

Hymne II  D 660

Hymne III  D 661

Hymne IV  D 662

Nachthymne  D 687

 

Grenzen der Menschheit  D 716 (Goethe)

 

 Gebet  D 815 (Fouqué)

 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van al het festivalnieuws?

Als eerste weten wanneer het programma bekend is of de kaartverkoop start? Meldt u dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte en mist u niets!

©