Nachtmuziek Multidisciplinair liedfestivalproject voor voortgezet onderwijs

Van vrijdag 8 mei tot en met zondag 17 mei 2020 vindt de eerste lustrumeditie van het Internationaal Lied Festival Zeist (ILFZ) plaats in de zalen van de Evangelische Broedergemeente aan het Zusterplein. Het festival organiseert in samenwerking met KunstenHuis De Bilt-Zeist een multidisciplinair liedfestivalproject voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs: Nachtmuziek. Het doel is het zangplezier en het zangtalent van jongeren te stimuleren en te ontwikkelen. We nodigen u daarom uit om met een onderbouw- of bovenbouwkoorklas deel te nemen aan dit project, dat begint in januari 2020 en eindigt met het feestelijke Nachtmuziekconcert op 11 mei 2020 in de Grote Kerkzaal, onder leiding van koordirigent Annemiek van der Ven.

 

Nachtmuziek

Nachtmuziek is niet per se langzaam en zacht, maar kan uitbundig zijn als er feest is of opgewekt klinken wanneer de vroege ochtend bezongen wordt. Daarom selecteerde Annemiek van der Ven voor dit project een divers repertoire aan liederen van bekende componisten zoals het Wiegenlied van Brahms en Sure on this shining night van Morten Lauridsen. Maar bijvoorbeeld ook volksliederen (Aften, Noors lied van Matti Borg en Juliane Preisler), gospels (Goodnight Sweetheart), canons (Oh lulalee) en nachtliederen van minder bekende componisten.

 

Voor de onderbouwkoorklassen zijn er eenstemmige liederen die met pianobegeleiding uitgevoerd worden, voor de bovenbouwkoorklassen zijn er meerstemmige liederen met pianobegeleiding of liederen die a cappella gezongen worden. Met de muziekdocenten van de deelnemende scholen wordt afgestemd welke liederen en door welke klassen, of door solisten of kleine ensembles gezongen zullen worden en wordt de liedkeuze aangepast aan de zangervaring van de leerlingen.

 

Nachtfestivalwedstrijd

Het project Nachtmuziek draait niet alleen om het zingen van liederen over de nacht. De leerlingen zijn ook van harte uitgenodigd om de nacht op hun eigen manier te verbeelden door bijvoorbeeld gedichten te schrijven of foto’s te maken rondom het thema nachtfestival. De door leerlingen ingestuurde gedichten en foto’s worden beoordeeld door een vakjury. De winnende gedichten worden door de leerlingen voorgedragen in afwisseling met de nachtmuziek en de mooiste foto’s worden getoond. Stadsdichter Mary Heylema zal een stadsgedicht schrijven en voordragen bij de winnende foto.

 

Projectopzet

Aan dit Nachtmuziekproject kunnen onderbouw- en bovenbouwklassen deelnemen met hun muziekdocent. De school kan er ook voor kiezen een speciale (onder- of bovenbouw)koorklas te vormen van leerlingen die willen meedoen op vrijwillige basis buiten het lesrooster om (na schooltijd).

De liederen voor het Nachtmuziekconcert worden door de muziekdocent van de eigen school ingestudeerd en/of de school laat een docent die verbonden is aan het festival of het KunstenHuis De Bilt-Zeist een aantal zangworkshops geven om het repertoire in te studeren.

In de week voorafgaand aan het Nachtmuziekconcert geeft koordirigent Annemiek van der Ven een workshop op de eigen school waarin aan de afwerking van de liederen wordt gewerkt.

Het project sluit af met een Nachtmuziekconcert op maandagavond 11 mei om 21.00 uur in de Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente aan het Zusterplein in Zeist. Ouders, belangstellenden en festivalbezoekers zijn het publiek. De toegang is gratis.

 

Workshops

Docenten die verbonden zijn aan het festival of het KunstenHuis De Bilt-Zeist kunnen passende workshops van een lesuur verzorgen naar keuze:

 • zangworkshops waarin podiumpresentatie, stemtechniek en samen zingen van het repertoire aan bod komen;
 • poëzieworkshops voor het schrijven van gedichten;
 • workshops fotograferen met je smartphone.

 

 

Planning en tijdpad

 • Nachtmuziekproject: januari - mei 2020
 • schoolbezoek projectleiding - projectinformatie en afstemmen repertoire: januari 2020
 • instuderen repertoire door eigen muziekdocent op school en/of zangworkshops docent ILFZ - KunstenHuis op school (facultatief): februari – april 2020
 • poëzieworkshop voor het schrijven van gedichten (facultatief) / workshop fotograferen met je smartphone (facultatief): februari – maart 2020
 • Nachtfestivalwedstrijd:  gedicht, foto, of foto met gedicht sturen naar: educatie@ilfz.nl: tot vrijdag 3 april
 • workshop door Annemiek van der Ven op de eigen school: tussen 4 en 8 mei
 • generale repetitie o.l.v. Annemiek van der Ven - Grote Kerkzaal Evangelische Broedergemeente 19.00 – 20.30 uur: maandag 11 mei
 • Nachtmuziekconcert o.l.v. Annemiek van der Ven - Grote Kerkzaal Evangelische Broedergemeente 21.00 uur: maandag 11 mei

 

Kosten

Deelname aan het project kost € 130 per koorklas. Dat is inclusief de afsluitende workshop op uw school begin mei en deelname aan het Nachtmuziekconcert. De kosten voor de extra workshops (zang, poëzie, fotografie) zijn € 65 per workshop per klas. Ouders en andere belangstellenden bezoeken het Nachtmuziekconcert gratis.

 

Meer informatie en aanmelding

Lucie Spreij: educatie@ilfz.nl / 06 3940 1757

 

Aanmelden is mogelijk tot 31 oktober 2019. Vermeld u bij uw aanmelding of u wilt deelnemen met een onder- of bovenbouwkoorklas, met hoeveel koorklassen en het aantal leerlingen per koorklas.

 

Download hier de informatie in pdf.

 

 

 

 

 

 

 

©

Nachtmuziek Multidisciplinair liedfestivalproject voor voortgezet onderwijs

Nachtmuziek Multidisciplinair liedfestivalproject voor voortgezet onderwijs
Nachtmuziek Multidisciplinair liedfestivalproject voor voortgezet onderwijs
Nachtmuziek Multidisciplinair liedfestivalproject voor voortgezet onderwijs

Nachtmuziek Multidisciplinair liedfestivalproject voor voortgezet onderwijs

Nachtmuziek Multidisciplinair liedfestivalproject voor voortgezet onderwijs
Nachtmuziek Multidisciplinair liedfestivalproject voor voortgezet onderwijs