Lezingen over Goethe tijdens het Internationaal Lied Festival 2017.

Johann Wolfgang von Goethe (1749 – 1832) was een Duits wetenschapper, toneelschrijver, romanschrijver, filosoof, dichter, natuuronderzoeker en staatsman. Goethe was de schrijver van onder meer Faust, Die Leiden des jungen Werthers en Zur Farbenlehre. Goethe inspireerde met zijn teksten niet alleen grote componisten, maar ook literatoren, filosofen en wetenschappers tot nieuwe inzichten. Franz Schubert bewonderde Goethe zeer. Hij zette zo’n zeventig gedichten van Goethe, waaronder Gretchen am Spinnrade en Erlkönig, op muziek.

Het gedachtegoed en vooral de poëzie van de Goethe vormen een rode draad in de Mastercourse en de Lezingen.

Mastercourse: Voor de Mastercourse is een lijst samengesteld van verplichte liederen op teksten van Goethe, getoonzet door Schubert en Beethoven. De duo’s die aan de Mastercourse deelnemen, kunnen uit deze lijst een programma samenstellen van 6 liederen, daarnaast mogen zij nog 1 Schubertlied vrij kiezen.

Lezingen: Deen Larsen geeft inkijkjes in de dichterlijke verbeelding van Goethe en zal een aantal gedichten van Goethe die Schubert tot het toonzetten daarvan hebben geïnspireerd, gedetailleerd bespreken. Wil Uitgeest gaat in op de Kleurenleer van Goethe, Désanne van Brederode op de gedichtenbundel. West-oostelijke divan van Goethe, en Sebastiaan de Vries op misschien wel het bekendste werk van Goethe Faust.