start vrijdag 14 april / diverse data

Reis door de romantiek

Masterclass voor amateurzangers o.l.v. Henriëtte Schenk en Gilbert den Broeder
© Anna Groot
Henriëtte Schenk
© Michel Krielaars
Gilbert den Broeder

In deze masterclass draait het om vroeg- en laatromantische muziek, een periode waarin het thema reizen – Wanderlust – vaak te herkennen is. Er is plaats voor 8 deelnemers die in vier besloten masterclasses onder leiding van zangdocent Henriëtte Schenk en pianist Gilbert den Broeder werken aan de balans tussen hun stemmen, dynamiek, tempo en uitdrukking, in relatie tot de pianobegeleiding.

toelichting

In deze masterclass draait het om vroeg- en laatromantische muziek, een periode waarin het thema reizen – Wanderlust – vaak te herkennen is. Schubert, Schumann, Brahms, Mendelssohn en Mahler, allemaal schreven ze liederen waarin een reiziger of het reizen zelf aan bod komen. Vaak door prachtige landschappen trekken ze weg om op zoek te gaan naar een beter leven. Ze zijn teleurgesteld in de liefde of het leven en op zoek naar het (aardse) paradijs. Stuk voor stuk verwachten ze dat ergens anders, ver van waar ze nu zijn, te vinden. In veel van die liederen – denk aan Winterreise van Schubert – arriveren ze er nooit en menig hoofdpersoon vindt dan alleen nog troost in dat allerlaatste toevluchtsoord: de dood. Je kunt reizen dus letterlijk opvatten, maar ook als metafoor voor de levensreis die elke mens maakt en de kringloop van de natuur. Daarin vliegen vogels van Noord naar Zuid en wisselen seizoenen, waarin de natuur groeit en bloeit of juist vrucht draagt en afsterft, elkaar af.

 

Er is plaats voor 8 deelnemers. Je hebt de vrije hand in de keuze van liederen waaraan je wilt werken. In vier besloten masterclasses werk je onder leiding van zangdocent Henriëtte Schenk en pianist Gilbert den Broeder aan dynamiek, tempo en uitdrukking, in relatie tot de pianobegeleiding. Ben je geïnteresseerd in het zingen van duetten? Dan kun je daar samen met een van je medecursisten aan werken. Tijdens de masterclass wordt dan ook stilgestaan bij hoe je balans aanbrengt tussen jullie stemmen.

 

Onder ‘repertoire’ vind je suggesties voor sololiederen én duetten die passen bij het festivalthema Wanderlust: het verlangen om te reizen en begaande wegen of nieuwe paden te bewandelen. Behalve uit deze lijst, kun je ook zelf liederen kiezen uit het vroeg- of laatromantische repertoire. In overleg met de docenten stel je vast aan welke liederen of duetten je tijdens de masterclass werkt. Ter afsluiting breng je het geleerde in praktijk tijdens het presentatierecital op zondag 21 mei in de kleine kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente.

 

Tijdens het presentatierecital op 21 mei laten ook de deelnemers aan het Open Podium horen waar ze aan hebben gewerkt.

docenten

Henriette Schenk / zangdocent

Henriette Schenk studeerde zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar zij les had van Charles van Tassel. Aansluitend vervolgde zij haar studie bij Margreet Honig. Schenk werkte mee aan verscheidene operaproducties, maar richtte zich later meer op de lichte klassieke muziek. Met kinderboekenschrijver Karel Eykman maakte zij een muziektheatervoorstelling voor kinderen.
Van 2007 tot 2012 woonde en werkte zij in Moskou, waar zij doorbrak toen zij in clubs liederen van onder andere Weill en Gershwin, chansons, jiddische en Russische liederen zong. Eenmaal terug in Nederland zong zij dit repertoire ook hier, waarbij zij met verschillende musici samenwerkte.

 

Gilbert den Broeder / piano

Gilbert den Broeder specialiseerde zich in het begeleiden en coachen van zangers. Hij werkte samen met onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest en is actief bij De Nationale Opera en Ballet, De Nederlandse Reisopera, The Dutch National Opera Studio en het Opera Forward Festival. Voor het Internationaal Theater Amsterdam coachte hij de acteurs Ramsey Nasr en Gijs Scholten van Aschat. Daarnaast is hij pianist voor diverse concoursen als de International Vocal Competition ’s-Hertogenbosch. Verder werkt hij als pianist mee aan verschillende radio- en televisieprogramma’s en begeleidde hij de masterclassweek van Thomas Quasthoff voor jonge, talentvolle zangers voor de serie Grote Zangers.

repertoire

Suggesties voor repertoirekeuze duetten

 

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847)

Abschiedslied der Zugvögel

Herbstlied

Wie kann ich froh und lustig sein?

Wasserfahrt

 

Johannes Brahms (1833 – 1897)

Weg der Liebe I en II

Die Boten der Liebe

 

Robert Schumann (1810 – 1856)

Wenn ich ein Vöglein war

Herbstlied

Intermezzo

Ich denke dein

Die Schwalben

Frühlingslied

 

Antonín Dvořák (1841 – 1904)

De appel

De vogel

Soldatenafscheid

Vlieg, zwaluw

Ik zwem daar vandaan

De vlucht

 

Mikhail Glinka (1804 – 1857)

Jij komt niet terug (Vy ne pridjote nov)

De leeuwerik (Salovjej)

Deze liederen graag in het Russisch

 

Camille Saint-Saëns (1835 – 1921)

El desdichado (De ongelukkige)

 

Suggesties voor repertoirekeuze sololiederen

 

Franz Schubert (1797 – 1828)

Winterreise

 

Ralph Vaughan Williams (1872 – 1958)

Songs of travel

 

Henri Duparc (1848 – 1933)

L’invitation au Voyage

praktisch

Besloten masterclasses

vrijdag 14 april / 10.00 – 14.30 / inclusief lunch / locatie A

zaterdag 13 mei / 10.00 – 15.00 / inclusief lunch / locatie B

woensdag 17 mei / 10.00 – 15.00 / inclusief lunch / locatie A

vrijdag 19 mei / 10.00 – 13.00 /  locatie A

 

Presentatierecital

Zondag 21 mei / locatie C

10.15 – 10.45 podiumrepetitie

11.00 – 13.00 uur presentatierecital

13.00 – 13.30 uur nazit

locatie

Locatie A / masterclass

Torenlaan Theater / Torenlaan 38 / 3701 VK Zeist

 

Locatie B / Inzingen

Koetshuys / Zusterplein 2 / 3702 CB Zeist

 

locatie C / presentatierecital

Kleine kerkzaal / Zusterplein / 3703 CB Zeist

... Muziekjournalisten uit binnen- en buitenland beschreven al vaak hoe Robert Holl in opera’s en liedrecitals zijn materiaal niet zingt, maar belichaamt. Hij heeft een wereldcarrière als opera- lied- en concertzanger, weerspiegeld in een enorme fonografisch oeuvre. Veel zangers noemen hem een sleutelfiguur in hun eigen ontwikkeling – of het nou was door vaste lessen of dankzij een van de vele masterclasses die Holl gaf en nog geeft. Begin dit jaar werd hij 75 en nog altijd maakt hij indruk met de intensiteit van zijn voordracht tijdens recitals. ...

aanmelden en kosten

De aanmelding voor deze masterclass is gesloten.

Maximaal 8 deelnemers
Kosten: € 260,- per persoon

Bij je inschrijving ontvang je één vrijkaart voor een recital naar keuze en een passe-partout voor de openbare masterclasses voor professionals.

wellicht ook interessant voor u:

Deel met anderen:

nl_NL