start vrijdag 14 april / diverse data

Festivalkoor De Pelgrim

voor amateurzangers o.l.v koordirigent Inge van Keulen en m.m.v. pianist Brian Lamb.

Ben je een ervaren koorzanger, heb je Wanderlust en zing je graag buiten? Zing dan mee in het festivalkoor. Koordirigent Inge van Keulen neemt je mee naar de tijd waarin de eerste, Europese, meerstemmige liederen ontstonden. Tijdens de repetities begeleidt pianist Brian Lamb het koor op de piano. Voor de uitvoering gaan we naar buiten en zingen dus zonder pianobegeleiding.

toelichting

Ben je een ervaren koorzanger, heb je Wanderlust en zing je graag buiten? Zing dan mee in het festivalkoor. Koordirigent Inge van Keulen neemt je mee naar 1140, het jaar waarin de Codex Calixtinus werd gebundeld: een verzameling teksten die vertelt over de wonderen van de Heilige Jacobus, geschiedverhalen, de liturgische leer van Paus Calixtus en praktische aanwijzingen over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Ook nu nog wandelen dagelijks mensen over deze vermaarde route. De Codex bevat ook een aantal liederen, voorbeelden van de vroegste meerstemmige zang in Europa.

 

In de Pyreneeën staat ook het klooster van Montserrat met een beeld van de Zwarte Madonna dat, vanwege de verhalen over de wonderen die zij verrichtte, een geliefd pelgrimsoord was. Van heinde en verre reisden mensen ernaartoe en overnachtten dan vaak in kerken. Om te zorgen dat zij zich ’s avonds ‘stichtelijk’ vermaakten, was er het ‘Libre Vermell’, het rode boek. Het is een bundel met twee- en driestemmige liederen van rond 1399. En aangezien in de Pyreneeën weinig vijanden door konden dringen, is een schat aan muziekhistorie bewaard gebleven.

 

Met het festivalkoor werk je een aantal liederen uit de Codex Calixtinus en het ‘Libre Vermell’. Of je nu sopraan, alt, tenor of bas bent, je bent van harte welkom! Er vindt geen selectie plaats. Gedurende de repetities werken we met de moderne notatie, maar we nemen de oude notatie er wel bij. Je zult merken hoe deze oude muziek verwant is aan oude muziek uit de Joodse en Arabische traditie. We besteden ook aandacht aan het stemgebruik dat deze muziek vraagt.

 

De liederen worden binnen ingestudeerd en buiten uitgevoerd. Pianist Brian Lamb begeleidt de vier koorrepetities op de piano. Op zondagmiddag 21 mei voer je met het hele koor deze prachtige liederen à capella uit in de tuin van het Zusterhuis.

 

De bladmuziek wordt bij de repetities uitgereikt.

docenten

Inge van Keulen / koordirigent

Inge van Keulen studeerde zang aan het conservatorium Helicon bij Mariola Niedzielska, en volgde daarnaast lessen bij Christiaan Boele en Rebecca Stewart. In 2016 voltooide ze de applicatieopleiding koordirectie voor vakmusici aan het Utrechts Conservatorium, waar zij les had van Fokko Oldenhuis en Rob Vermeulen.  Vanuit de wens om zichzelf uit te dagen en door zingen dieper tot de kern te komen en anderen aan te moedigen dat ook te doen, volgde zij diverse lessen en cursussen in onder meer solozang, barokmuziek, methodiek lichte muziek en muziekfenomenologie. Inge is onder meer actief als zangeres, koordirigent en organiseert meezingochtenden in theaters.

 

Brian Lamb / piano

Brian Lamb is een veelzijdig musicus. Hij werd in Hull in Groot-Brittannië opgeleid als zanger en organist en schreef als componist en pianist muziek voor orgel, piano en zang. Daarnaast speelde hij contrabas in verschillende school- en jeugdorkesten. Lamb won diverse prijzen voor optredens als solist en als begeleider van zangers en violisten. Hij woont en werkt inmiddels in Nederland en is actief als pianist bij euritmie, organist in verschillende kerken en als begeleider bij zanglessen in Zeist en Nijmegen. Naast zijn muzikale activiteiten was hij jarenlang een succesvol wielrenner en zette een aantal records op zijn naam.

praktisch

Koorrepetities

Vrijdag 14 april / 19.15 – 21.00 uur / Locatie A

Vrijdag 21 april / 19.15 – 21.00 uur / Locatie A

Vrijdag 12 mei / 19.15 – 21.00 uur / Locatie A

Woensdag 17 mei / 16.45 – 17.45 uur / Locatie A

 

Presentatie festivalkoor

zondag 21 mei

13.00 – 13.15 uur inzingen / Locatie B

13.30 – 15.00 uur presentatie festivalkoor / locatie C

locatie

Locatie A / koorrepetities

KunstenHuis Idea Muziekschool (theaterzaal) / Markt 3 / 3701 JZ Zeist  

 

Locatie B / Inzingen

Koetshuys / Zusterplein 2 / 3702 CB Zeist

 

Locatie C / presentatie festivalkoor

Tuin Zusterhuis

... Muziekjournalisten uit binnen- en buitenland beschreven al vaak hoe Robert Holl in opera’s en liedrecitals zijn materiaal niet zingt, maar belichaamt. Hij heeft een wereldcarrière als opera- lied- en concertzanger, weerspiegeld in een enorme fonografisch oeuvre. Veel zangers noemen hem een sleutelfiguur in hun eigen ontwikkeling – of het nou was door vaste lessen of dankzij een van de vele masterclasses die Holl gaf en nog geeft. Begin dit jaar werd hij 75 en nog altijd maakt hij indruk met de intensiteit van zijn voordracht tijdens recitals. ...

aanmelden en kosten

Meld je aan door een ticket te kopen.

De aanmelding voor deze masterclass is gesloten.

kosten: € 45,- per persoon

Bij je inschrijving ontvang je één vrijkaart voor een recital naar keuze en een passe-partout voor de openbare masterclasses voor professionals.

wellicht ook interessant voor u:

Deel met anderen:

nl_NL