NIMM SIE HIN DENN, DIESE LIEDER

Theresa Dax, sopraan / Barbara Hölzl, mezzosopraan / Daniel Johannsen, tenor / Robert Holl, bas / David Lutz, piano / Maurice Lammerts van Bueren, piano / vrijdag 15 mei 2020 / 20.15 - 22.00  uur / grote zaal / kerk van de Evangelische Broedergemeente / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

 

Vanaf de eerste editie behoren de ensemblerecitals tot de meeste geliefde onderdelen van het festival. De programma’s met meerstemmige liederen, duetten, terzetten en kwartetten zijn elk jaar weer een succes en brengen door hun diversiteit de mooiste vormen van liedkunst voor het voetlicht. In een jubileumjaar mogen ze dan ook niet ontbreken. Het recital vanavond is het tweede tijdens dit festival. Op donderdag 14 mei hoort u een programma met liederen rondom Beethoven en zijn tijdgenoten, vanavond brengt Robert Holl en een Weens ensemble een gevarieerd programma.

 

Voor de pauze programmeerde hij serieuze liederen die goed passen in de ambiance van de Grote Kerkzaal. Ze zijn stemmig en hebben bijna allemaal een religieuze stemming of inslag. Christian Fürchtegott Gellert rekende zijn Geistliche Oden und Lieder tot zijn beste werk. De geestelijk gedichten raakten breed bekend en sommigen zijn nog terug te vinden in liedboeken van kerkgemeenschappen. Onder meer Beethoven en Haydn werden erdoor geïnspireerd. De toonzettingen van de eerste hoort u op zondagmiddag 10 mei, vanavond hoort u die van Haydn. Het eerste deel van het recital sluit af met Gebet. Schubert componeerde dit werk voor vier zangstemmen en piano op verzoek van de familie Esterházy, voor wie hij meermaals werkte. De tekst van Fouqué gaat in op de bevrijdingsstrijd tegen Napoleon.

 

Na de pauze hoort u vrolijke liederen. De Liebeslieder-Walzer van Johannes Brahms, die van meet af aan een groot succes waren. In 1877 behoorde een uitvoering ervan zelfs tot een van de meest gewaardeerde concerten in Londen van dat jaar. Brahms liet zich inspireren door het werk van zijn vriend Johann Strauss, die op dat moment ‘de koning van de wals’ genoemd werd. Ze zullen mede daarom zo in de smaak zijn gevallen en het succes ervan legde Brahms dan ook geen windeieren.

 

Liebeslieder-Walzer opus 52 bestaat uit achttien liefdesliederen gebaseerd op gedichten uit Polydora van Georg Friedrich Daumer, die in deze verzameling (volks)liederen alle kanten van de liefde voorbij laat komen. Er wordt dan ook gespeculeerd dat Brahms ze schreef om uiting te geven aan zijn geheime liefde voor Clara Schumann, met wie hij tot aan het eind van zijn leven bevriend zou blijven. De stijl is weliswaar populair, maar de pianopartij is complex en met de zetting voor zang en piano vierhandig is het uniek binnen het genre.

 

 

Normaal € 39 | Vrienden ILFZ € 35 | < 30 jaar € 10

Inclusief pauzedrankje, programmaboek en liedteksten

 

 

KAARTENBESTELLEN

 

 

 

< terug

 

 

 

©