BEETHOVEN EN ZIJN TIJDGENOTEN

Ellen Valkenburg, sopraan / Rosina Fabius, mezzosopraan / Jan Petryka, tenor / Georg Klimbacher, bariton / Graham Johnson, piano / donderdag 14 mei 2020 / 20.15 - 22.00  uur / grote zaal / kerk van de Evangelische Broedergemeente / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

 

Samen met Robert Holl opende Graham Johnson het eerste Internationaal Lied Festival Zeist met een recital waarin liederen op teksten van Schuberts vrienden centraal stonden. Vrienden met wie hij regelmatig Schubertiades hield die je zou kunnen zien als de voorlopers van vele festivals. Tijdens ons lustrumjaar mag Graham Johnson daarom niet ontbreken.

 

Middenin het festival brengt hij u samen met vier jonge musici een programma dat hij opbouwde rondom Beethoven en zijn tijdgenoten. Het geeft een inkijkje in de ontwikkeling van Beethoven zelf als liedcomponist binnen de context van de tijd waarin hij zijn liederen schreef en in relatie tot zijn tijdgenoten. Beethoven was een pionier in de liedkunst en de eerste die de overgang maakte van het strofische naar het doorgecomponeerde lied. Zijn subtiele tekstbehandeling en complexe pianopartijen plaveiden de weg voor de liedkunst van Schubert en Schumann, de ultieme verklanking van poëzie.

 

Het recital omspant een periode die begint bij Neefe en Haydn, twee van Beethovens leermeesters, en eindigt bij Franz Schubert, de grote meester na hem. Of ze elkaar ooit hebben ontmoet is onduidelijk, al schijnt Beethoven over Schubert te hebben gezegd: ‘Waarlijk, in Schubert woont een goddelijke vonk.’ Schubert zelf was aanvankelijk geen groot bewonderaar van Beethoven, maar stelde zijn mening later bij en vroeg zich zelfs af wie na Beethoven nog de moed zou hebben iets te componeren. Daarop is maar een antwoord mogelijk: hijzelf!

 

Graham Johnson geeft dit recital met een kwartet zangers die de afgelopen jaren allemaal eerder hebben opgetreden tijdens het festival. Afwisselend zingen zij de gekozen liederen van Beethoven en zijn tijdgenoten. Graham Johnson begeleidt hen en licht de liederen kort toe.

 

 

Normaal € 35 | Vrienden ILFZ € 32 | < 30 jaar € 10

Inclusief pauzedrankje, programmaboek en liedteksten

 

 

KAARTENBESTELLEN

 

 

 

< terug

 

 

 

©