EEN ZACHTE ZOMERAVOND

Raoul Steffani, bariton / Gerold Huber, piano / zaterdag 9 mei 2020 / 20.15 - 22.00 uur / grote zaal / kerk van de Evangelische Broedergemeente / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

 

Raoul Steffani en Gerold Huber stelden een veelzijdig programma samen met liederen van Beethoven, Sjostakovitsj en Mahler, passend bij het festivalthema De eindeloze wereld van het lied - van Beethoven tot nu.

 

Beethovens liederen zijn het minst bekende deel uit zijn omvangrijke oeuvre, terwijl zijn subtiele tekstbehandeling en complexe pianopartijen de weg plaveiden voor de werken van Schubert en Schumann. De zes liederen die Beethoven bundelde in An die ferne Geliebte gelden algemeen als de eerste samenhangende liedcyclus en is nog altijd een mijlpaal in het vroegromantische liedrepertoire. Ook na de pauze liederen van Beethoven die de onbereikbare liefde als thema hebben.

 

Toen Sjostakovitsj van een bevriende zanger een aantal Spaanse volksliederen ontving met het verzoek die uitgebreid te bewerken, maakte hij eenvoudige arrangementen om de aantrekkelijke melodieën zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Deze bevriende zanger heeft de liederen nooit uitgevoerd, maar vele andere zangers - waaronder Raoul Steffani - wel.

 

Het verzamelen van volksliederen en sprookjes in de negentiende eeuw is een weerslag van de opleving in het Duitse nationalisme van die tijd. De teksten die de gebroeders Brentano en Von Arnim bij elkaar zochten voor Des Knaben Wunderhorn dateren van de Middeleeuwen tot de achttiende eeuw, al zijn ze niet allemaal even authentiek. Ze waren geliefd en hadden een grote invloed op de poëzie in dezelfde periode. Volgens Goethe zou het net zo gewoon moeten zijn in een huishouden als zang- of kookboeken. Alhoewel vele componisten zich lieten inspireren door de gedichten, zijn de liederen van Mahler veruit het bekendst geworden.

 

 

 

Normaal € 35 | Vrienden ILFZ € 32 | < 30 jaar € 10

Inclusief pauzedrankje, programmaboek en liedteksten

 

 

KAARTENBESTELLEN

 

 

 

< terug

 

 

 

©