Dag van het lied
BEETHOVEN, MEESTER EN REBEL

Vereniging Vrienden van het Lied / zaterdag 9 mei 2020 / 10.30 - 18.00 uur / grote zaal / kerk van de Evangelische Broedergemeente / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

 

De muziekwereld viert in 2020 de 250e geboortedag van Beethoven: meester en rebel. Hij was een man met een eindeloze fantasie en een meester in alle genres en technieken. Tegelijkertijd durfde hij de grenzen daarvan op te zoeken en deinsde er niet voor terug ze te overschrijden. Zijn late strijkkwartetten en pianosonates zijn daar klinkende getuigen van. Daarom werd hij ook gezien als een rebel, omdat hij - in de woorden van Carl Maria von Weber - het aandurfde om zijn luisteraars boven een ravijn te laten bungelen en ze desondanks veilig afleverde.

 

Ook als mens was hij rebels en tegendraads. Hij communiceerde slecht en niet alleen met vrouwen, maar met iedereen: van collega’s tot en met leden van de hoge adel. Zijn politieke opvattingen waren niet minder controversieel. Als aanhanger van de idealen van de Franse revolutie - vrijheid, gelijkheid, broederschap - droeg hij zijn derde symfonie Eroïca aanvankelijk op aan Napoleon. Nadat deze zich tot keizer liet kronen stak Beethoven zijn woede niet onder stoelen of banken en hernoemde hij zijn compositie.

 

Beethoven was een pionier in de liedkunst. Zijn liederen markeren de overgang van het strofische naar het doorgecomponeerde lied, een vorm die recht doet aan de verklanking van poëzie. Hij schreef er ruim tachtig en zijn subtiele tekstbehandeling en zijn complexe pianopartijen plaveiden de weg voor de liedkunst van Schubert en Schumann.

 

Tijdens de Dag van het Lied daarom veel ruimte voor Beethoven en voor andere componisten die net als hij op een vernieuwende manier liederen hebben gecomponeerd.

 

 

Normaal € 32 | Vrienden ILFZ € 27 | < 30 jaar € 10

Inclusief pauzedrankje, programmaboek en liedteksten

 

Let op: Leden VVHL € 30 (toegang Dag van het Lied én avondrecital Raoul Steffani en Gerold Huber)

 

 

KAARTENBESTELLEN

 

Is mede mogelijk gemaakt door:

 

 

 

< terug

 

 

 

©